Uczniowie klas I-III spędzili mikołajkowy piątek na cudownych warsztatach piernikowych profesjonalnie zorganizowanych w agroturystyce „U Haneczki”.

Było wałkowanie, wycinanie foremkami, słuchanie krótkiej historii pierników opowiedzianej przez pana Adama Spolnika oraz pokaz dekorowania uwieńczony własnoręcznym lukrowaniem i ozdabianiem pysznych korzennych ciasteczek.

  Tradycja pieczenia i zdobienia pierniczków przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W tym pięknym zwyczaju często bierze udział cała rodzina, a ozdobione ciasteczka mogą znaleźć się następnie na talerzach lub… na choince. Co roku dekoratorzy słodkich wypieków prześcigają się w tworzeniu nowych i coraz bardziej efektownych wzorów z lukru. Nie można też zapomnieć o tradycyjnych domkach z piernika, które zastępują w niektórych domach szopki bożonarodzeniowe.

Co jest tak wyjątkowego w tych wypiekach, że nie może zabraknąć ich w Święta? To wyjątkowy korzenny aromat, który wypełnia cały dom podczas pieczenia, a także charakterystyczny smak miodu i masła.

Jednak pamiętaj: piernik piernikowi nierówny – istnieją dziesiątki wersji tego wypieku, a każdy z pewnością ma swój ulubiony.